Is de tijd op voor de #Me Too-discussie?

 

Hebben we genoeg vrouwen gehoord die seksueel geïntimideerd zijn door mannen; of is er meer aan de hand? Ik raak ongevoelig; en daarom vraag ik mezelf af of de tijd op is voor deze discussie.

 

Mijn overtuiging is dat iedereen, ongeacht sekse, afkomst, uiterlijk, etc. evenveel waard is. Gelijkwaardigheid noemen we dat. Het is nét even anders dan gelijkheid, waar iedereen precies hetzelfde is. Gelijkwaardigheid zorgt er mijns inziens voor dat iedereen beschermd moet zijn tegen wangedrag door anderen. Of je nu man, vrouw of gender-neutraal bent; dat je een ander niet mag schaden, is voor iedereen gelijk.

 

Sommige media-figuren voelen een noodzaak om mannelijke onderdrukking meer aandacht te geven door het tonen van vrouwelijke trots. Zo riep actrice Frances MC Dormand tijdens de Oscar-uitreiking alle vrouwen op om te gaan staan. Ze noemden daarbij functies van vrouwen (designers, actrices, etc). Klaarblijkelijk had Mc Dormand de behoefte om te laten zien (aan alle mannen in de zaal) dat vrouwen ook in staat zijn tot mooie dingen.

 

Juist daar laat deze discussie zijn houdbaarheidsdatum zien. We zijn nu eenmaal niet gelijk, we zijn allemáál niet hetzelfde. Ik voel me gesteund door filosofen als Honneth en Fraser, die aangeven dat het bij erkenning van de ander gaat om gelijkwaardigheid. Het heeft geen zin om iedereen te reduceren tot een tweedeling (in dit geval van man/vrouw), dat werkt alleen maar polariserend.

 

Misschien is het, zoals ook filosoof-econoom Sen bepleit, tijd om mensen te zien in al hun verscheidenheid, zowel inter- als intrapersoonlijk. Wellicht vinden we daarin de verbinding die deze discussie nodig heeft?

@sannevraagt